Pentru o perioadă de cinci ani, fundația va beneficia de finanțare în valoare de 5 milioane de dolari din partea Endangered Landscapes Programme (Programul pentru Peisaje Amenințate), o inițiativă care vizează refacerea proceselor naturale ale ecosistemelor și conservarea biodiversitatea în plan european.
Fondurile obținute vor fi folosite pentru a finanța acțiunile de conservare planificate, de la reintroducerea zimbrului și a castorului în sălbăticie și dezvoltarea unei economii locale sustenabile bazată pe afaceri verzi, până la inițierea unui program de diminuare a conflictelor om–animale sălbatice și crearea unei platforme consultative cu comunitățile locale.
Alături de Fundația Conservation Carpathia, în implementarea proiectului vor lua parte trei parteneri strategici ai ONG-ului. Este vorba despre Conservation Capital (UK), a cărei expertiză va accelera dezoltarea unui program antreprenorial bazat pe protejarea naturii, ProPark Fundația pentru arii protejate (Brașov), la nivelul implicării comunităților locale și în proiectarea activităților educaționale și nu în ultimul rând Universitatea din Newfoundland (Canada), care va contribui prin cercetare sociologică și facilitarea unei înțelegeri aprofundate asupra nevoilor și priorităților comunităților locale.
Proiectul, care se va finaliza în 2023, vizează 28 de localități din 4 județe din regiunea Munților Făgăraș, respectiv: Argeș, Brașov, Sibiu și Vâlcea. Dată fiind amploarea pe care o are, acesta va fi realizat prin cinci piloni principali cu activități specifice, iar finanțarea obținută va fi de asemenea repartizată în cele cinci direcții.
1,5 milioane de dolari din bugetul disponibil, vor fi dedicați pentru a înțelege nevoile și opiniile oamenilor din zona de interes a proiectului, prin înființarea unui cadru de dialog și organizarea de evenimente locale, pentru a ajunge la o viziune comună în privința viitorului și protejării Munților Făgăraș.
Pentru a construi o economie locală sustenabilă pe termen lung, 500.000 dolari vor fi alocați promovării și dezvoltării afacerilor verzi dar și pregătirii și instruirii micilor afaceriști locali.
Pentru prevenirea conflictelor om – animale sălbatice, îndeosebi cele referitoare la apariția urșilor în localități, vor fi repartizați cca. 1 milion de dolari. Aceștia vor fi folosiți pentru amplasarea de garduri electrice, dotarea unei echipe de intevenție rapidă și eventuale despăgubiri.
Fundația Conservation Carpathia a lansat ideea de inființare a Parcului Național Făgăraș încă din 2010, iar Fundația și partenerii săi, în strânsă colaborare cu oamenii din comunitățile locale, își propun să înființeze în Carpații Meridionali o economie durabilă bazată pe un parc național recunoscut la nivel mondial drept model de dezvoltare pentru ariile protejate.
Endangered Landscapes Programme este administrat de Cambridge Conservation Initiative și finanțat de Arcadia, un fond caritabil creat de Peter Baldwin și Lisbet Rausing. Fondurile obținute prin ELP vor fi folosite pentru îndeplinirea misiunii Fundației Conservation Carpathia, aceea de a crea o rezervație naturală suficient de mare încât să permită naturii să se desfășoare și care să creeze beneficii comunităților locale, creând condițiile unui viitor parc național.
Cele 5 milioane dolari obținuți prin Endangered Landscapes Programme (ELP) vor fi folosiți pentru îndeplinirea misiunii Fundației Conservation Carpathia, de a crea o rezervație naturală suficient de mare încât să permită proceselor naturale să aibă loc, în beneficiul biodiversității și al comunităților locale, care să servească drept model pentru un viitor parc național. (A.D.).